ПОКАНА
Конференция „Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места“
22 ноември 2022 г.
Нова конферентна зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
22 ноември 2022 г.
Нова конферентна зала, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Уважаеми колеги, съмишленици и приятели,
каним ви на заключителна конференция за представяне на резултатите по проект „Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране, популяризиране“. Изследването е финансирано от Фонд „Научни изследвания“ в рамките на Конкурс за финансиране на научни изследвания по обществени предизвикателства 2018 г. Екипът на проекта включва учени, докторанти, постдокторанти и студенти от катедра „Етнология и Културна антропология“, Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът по етнография и фоклористика с етнографски музей – БАН. Те ще представят процеса на събиране на теренна информация и резултатите от своите проучвания, направени в периода 2019 – 2022 г.
През последните две десетилетия се наблюдава възходящ интерес към локалното производството на традиционни храни, ревитализирането на автентични технологии и консервиране, организирането на кулинарни фестивали и празници, популяризиращи специфични за дадения регион продукти и ястия. Тази тенденция е обвързана с различни политики за местно развитие, осъществяването на кулинарен и културен туризъм, икономически стратегии за подпомагане на малките населени места и пр. инициативи, които вписват кулинарните традиции като съществена част от културно-историческото ни наследство и важен елемент в изграждането на националната ни идентичност.
Нашата цел е да насочим вниманието на изследователите към различни теми, свързани с храната и храненето:
– Храната и храненето като част от общото културно-историческо наследство.
– Промени в храната и храненето под влияние на съвременни икономически, културни
и социални фактори и явления.
– Кулинарни празници и фестивална култура – икономически стратегии.
– Храната като ресурс за изграждането на локална идентичност.
– Вписва ли се „традицията“ в трендовете био-, еко-, веган, суровоядство и др.
– Здравословното хранене – как се интерпретира в града и селото според локалните
кулинарни традиции?
– Храна и хранене по време на криза.
– Темата за храната в неформалното обучение на студенти – етнолози.
Каним ви да допринесете със собствени разработки към дискусията за да очертаем заедно един по-широк поглед към разглежданата тематика.
Може да изпращате заявки за участие в срок до 22 октомври 2022 г. на имейл: p.grueva@abv.bg. Молим в заявките да включват: автор, институция, заглавие на доклада, кратко резюме и електронна поща за връзка.
каним ви на заключителна конференция за представяне на резултатите по проект „Кулинарни традиции и културно-историческо наследство в малки населени места – изобретяване, експлоатиране, популяризиране“. Изследването е финансирано от Фонд „Научни изследвания“ в рамките на Конкурс за финансиране на научни изследвания по обществени предизвикателства 2018 г. Екипът на проекта включва учени, докторанти, постдокторанти и студенти от катедра „Етнология и Културна антропология“, Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът по етнография и фоклористика с етнографски музей – БАН. Те ще представят процеса на събиране на теренна информация и резултатите от своите проучвания, направени в периода 2019 – 2022 г.
През последните две десетилетия се наблюдава възходящ интерес към локалното производството на традиционни храни, ревитализирането на автентични технологии и консервиране, организирането на кулинарни фестивали и празници, популяризиращи специфични за дадения регион продукти и ястия. Тази тенденция е обвързана с различни политики за местно развитие, осъществяването на кулинарен и културен туризъм, икономически стратегии за подпомагане на малките населени места и пр. инициативи, които вписват кулинарните традиции като съществена част от културно-историческото ни наследство и важен елемент в изграждането на националната ни идентичност.
Нашата цел е да насочим вниманието на изследователите към различни теми, свързани с храната и храненето:
– Храната и храненето като част от общото културно-историческо наследство.
– Промени в храната и храненето под влияние на съвременни икономически, културни
и социални фактори и явления.
– Кулинарни празници и фестивална култура – икономически стратегии.
– Храната като ресурс за изграждането на локална идентичност.
– Вписва ли се „традицията“ в трендовете био-, еко-, веган, суровоядство и др.
– Здравословното хранене – как се интерпретира в града и селото според локалните
кулинарни традиции?
– Храна и хранене по време на криза.
– Темата за храната в неформалното обучение на студенти – етнолози.
Каним ви да допринесете със собствени разработки към дискусията за да очертаем заедно един по-широк поглед към разглежданата тематика.
Може да изпращате заявки за участие в срок до 22 октомври 2022 г. на имейл: p.grueva@abv.bg. Молим в заявките да включват: автор, институция, заглавие на доклада, кратко резюме и електронна поща за връзка.
Лице за контакт: гл. ас. д-р Петя Василева – Груева
Забележка: Конференцията ще се проведе присъствено при спазването на действащите към момента на провеждане противоепидемични мерки – не се изключва и онлайн участие или изцяло онлайн провеждане!
Ще изпратим подробности за начален час и програмата, след крайния срок за приемане
на заявки.
Забележка: Конференцията ще се проведе присъствено при спазването на действащите към момента на провеждане противоепидемични мерки – не се изключва и онлайн участие или изцяло онлайн провеждане!
Ще изпратим подробности за начален час и програмата, след крайния срок за приемане
на заявки.